Kesän lähestyessä on hyvä hetki miettiä hieman rokote asioita!

Maaliskuussa 2018 kansalliseen rokotusohjelmaan on tullut muutoksia koskien työikäisten jäykkäkouristus- kurkkumätärokotteiden tehosteväliä. Tehosteannoksen antamisväli piteni 10 vuodesta > 20 vuoteen alle 65 vuotiailla. Yli 65 vuotiaille suositellaan edelleen entistä 10 vuoden tehosteväliä. Rokote tulee olla voimassa kaikilla läpi elämän ja se antaa hyvän suojan sekä jäykkäkouristusta että kurkkumätää vastaan. Rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan ja on kaikille maksuton!

Jäykkäkouristuksen aiheuttaa haavaan pääsevä tetanusbakteerin hermomyrkky. Todennäköisiä tilanteita, joista tämän voi saada ovat esimerkiksi syvät/likaiset pistohaavat mm. ruusunpiikin pisto, likaisesta maaperästä saatu haava ja eläinten puremahaavat. Likaisten haavojen ja eläinten puremien yhteydessä tulee aina tarkistaa rokotteen voimassaoloaika. Tarvittaessa rokote voidaan tehostaa tällaisen tilanteen yhteydessä.

Kurkkumätä on syljestä pääasiassa suoran kosketuksen kautta leviävä vaarallinen Corynebacterium diphtheriae- bakteerin aiheuttama tauti. Oireet johtuvat bakteerin tuottamasta myrkystä eli toksiinista. Kurkkumätä tarttuu etenkin suorassa sylkikontaktissa esim. suutelemalla tai samoja ruokailuvälineitä/juomapulloa käyttämällä. Tyypillinen huomiota herättävä oire on usein erittäin kova kurkkukipu. Myös paksut ”nahkamaiset” peitteet nielussa, kaulanalueen turvotus ja hengitysvaikeudet kuuluvat taudin oirekuvaan.

Myös kansankielellä tunnettu punkkirokote eli TBE-rokote (=puutiaisaivotulehdusrokote) on tärkeä pitää mielessä tähän aikaa vuodesta. Rokote antaa suojan punkkien eli puutiaisten levittämää puutiaisaivotulehdusta vastaan. On kuitenkin muistettava, ettei rokote suojaa punkeilta, borrelioosilta tai estä punkkia tarttumasta ihoon.

Keväästä 2018 alkaen aiemmin rokottamattomat Lappeenrannan Sammonlahden kaupunginosassa asuvat ovat oikeutettuja maksuttomaan TBE-rokotteeseen. Tämä kattaa 3 perussarjaan kuuluvaa rokotetta.
Ilmaisen rokotteen saa alueen terveyskeskuksesta.

Omakustanteisesti rokote voidaan pistää työterveydessä ajanvarauksella.

Mikäli sinulla on kysyttävää omista rokotteistasi tai haluat varata aikaa rokotukseen, voit olla yhteydessä omaan työterveyshoitajaasi arkisin puhelinajalla klo 13:30–14:00 tai sähköpostitse.

Aurinkoisin kevätterveisin terveydenhoitajaopiskelija Melisa

 

Ota meihin yhteyttä

Kysy lisää palveluistamme helposti tällä lomakkeella. Olemme yhteydessä mahdollisimman pian. Henkilökohtaisissa terveyteen liittyvissä asioissa varaa aika verkkoajanvarauksella tai soita yrityksesi omalle työterveyshoitajalle.