Tervetuloa Laboratorio-käynnille

Yleistä

Laboratoriotutkimustuloksen on tarkoitus kuvata fysiologista tilaasi juuri näytteenottohetkellä.
Ohjeita tulee noudattaa, sillä esimerkiksi virheellisen valmistautumisen vuoksi saatu harhaanjohtava tulos ei välttämättä paljastu lainkaan.


Verinäytteenottoon tullessa

Tule verinäytteenottoon hiukan (10-15 minuuttia) etuajassa, jotta verenkiertosi tasaantuu. Älä tule juosten paikalle.

Paastotutkimuksiin ollaan ravinnotta 10-14 tuntia. Ravinnotta olo tarkoittaa sitä, että saat aamulla juoda vettä lasillisen tai kaksi. Veden juominen on suorastaan suotavaa, erityisesti helteillä. Niin estät kehosi kuivumisen vaikutuksen laboratoriotuloksiisi.

Älä nauti alkoholia vuorokauteen ennen tutkimuksiasi. Kolesterolitutkimuksiin tullessasi et saa nauttia alkoholia kahteen vuorokauteen ennen näytteenottoa.

Myös tupakointi vaikuttaa tutkimustuloksiisi, joten olethan tupakoimatta edellisestä illasta lähtien.

Älä nauti vitamiineja, lisäravinteita ja ei-välttämättömiä lääkkeitä aamulla ennen näytteenottoa. Lisäravinteet voivat häiritä tutkimuksessa käytettävää määritysmenetelmää, ja tämän seurauksena saadut tulokset ovat harhaanjohtavia.

Tärkeät lääkkeesi, joita ilman et voi, etkä saa lähteä liikkeelle, sinun tulee ottaa ennen näytteenottoa.

Kun olet tulossa esimerkiksi hormonitutkimuksiin, saattaa näytteenottoajaksi ohjelmoitu kellonaika olla tuloksen kannalta olennainen asia.


Muihin laboratoriotutkimuksiin liittyviä asioita

Toimintakokeisiin (esim. spirometria) saat aina selkeät kirjalliset ohjeet, joita sinun tulee noudattaa. Jos joudut poikkeamaan ohjeista, kerro hoitajalle.

Ennen ekg:a (”sydänfilmi”) on maltettava istua 10 - 15 minuuttia aulassa -paitsi jos tulet tutkimukseen päivystyspotilaana.

Kotona otettavat näytteet tulee ottaa, käsitellä ja toimittaa laboratorioon ohjeiden mukaisesti. Jos näyte on säilytettävä kylmässä, ja/tai alapesu on tehtävä ennen näytteen antoa, niin myös toimitaan. Tämä kaikki näytteen laadun ja tuloksen oikeellisuuden vuoksi.

Nielu- tai influenssanäytteisiin tullessasi ole ravinnotta noin
30 minuuttia ennen näytteenottoa. Näin taudinaiheuttajia ei ole huuhdeltu pois ja näyte on laadukas.


Hyviä kysymyksiä

”Kävin eilen luovuttamassa verta, vaikuttaako se laboratoriotuloksiini?”

Kyllä vaikuttaa. Jos tutkimuksilla ei ole akuutin sairauden vuoksi kiire, siirretään aikaa reippaasti eteenpäin. Veresi on tavallista ”laimeampaa”.

”Olen ollut flunssassa ja kuumettakin hiukan on. Voiko terveystarkastuskäyntiin liittyvät verinäytteet kuitenkin ottaa?”

Emme suosittele. Terveystarkastuksiin liittyviin laboratoriotutkimuksiin, joita on harvakseltaan, tullaan terveenä. Silloin tulokset ovat vertailukelpoisia edellisiin ja tuleviin tuloksiin nähden. Sairaus muuttaa tuloksia, enemmän tai vähemmän.

Kaikesta, mikä ennen näytteenottoa askarruttaa, on hyvä kysyä. Mikään kysymys ei ole tyhmä, jos/kun asia pohdituttaa.
Avaa rohkeasti suusi -tee se viimeistään laboratoriossa.

Kerro näytteenottajalle, jos jännittää.
Puhuminen helpottaa aina!

Paula Rusthollkarhu
Laboratoriohoitaja

Ota meihin yhteyttä

Kysy lisää palveluistamme helposti tällä lomakkeella. Olemme yhteydessä mahdollisimman pian. Henkilökohtaisissa terveyteen liittyvissä asioissa varaa aika verkkoajanvarauksella tai soita yrityksesi omalle työterveyshoitajalle.